HABERLER

Kaynak Dergisi’nin 73. sayısı “Duygusal Çeviklik” başlığıyla okuyucuyla buluştu

Değerli Kaynak Dostlarımız, Dergimizin 18. yılında insan ve değişimin farklı konularını farklı boyutlarla ele alıyoruz. Hepimiz hızın yepyeni yaşam biçimleri sunarak hayatımızı dönüştürdüğünü deneyimliyoruz. Bu dergide duygularımızı nereye odaklarsak enerjimizi etkin kullanırız sorusunun cevabını bulacaksınız. Hangi soruları soruyoruz? Bir önceki ürün veya hizmete devam mı? Süregelen iş yapış biçimimiz mi? Ekipte geçen hafta konuşulan konuda ne yapacağımız mı? Hangi teknoloji mi? Eğer hala bu konular zihnimizde geziniyorsa, duygusal çeviklik bireysel olabileceği gibi, kurumsal olarak da bir sorun demektir. Zira ekibi yönetme, performansı arttırma, rekabette yer alma şansınız oldukça düşük olacaktır.

Çeviklik Silikon Vadisi yazılımlarıyla hayatımıza girdi. Ancak duyguları da çevik yönetmenin hayati olduğu değişken, belirsiz, kesinlikten uzak ve muğlak bir dönemden geçiyoruz. Gün içinde duygu durumunun sıklıkla değiştiği birçok etkileşimde bulunulur. Yeni ilişkilerde beklentiye ve karşılaşılan tepkilere bağlı olarak kurumu uzun veya kısa vadede etkileyecek kararlar alınır. Kararın istikrar mı, yoksa hızla farklılaşma yönünde mi olacağı kritiktir. Duygusal çeviklik, olumlu veya olumsuz duygu yaşatan konuları, değerlerimizin kılavuzluğunda yöneterek akılcı ve üretken kararlar almayı hızlandırıyor. Olumsuz duygularla yüzleşmekten kaçınmak sakıncalıdır. Zira gerçek duyguları tanımayı, duyguların etkisini fark etmeyi ve doğru seçenekleri görmeyi engeller. Değerlerin yol göstericiliğinde gelecek hedeflerin uygun biçimde şekillendirmesinin önünü keser.

İK’nın, kurumdaki diğer birimlerin benimsediği çeviklik anlayışı dışında kalması mümkün değildir. Zira insan kaynağını seçen ve geliştiren olarak tüm birimlere hizmet vermektedir. Kendi sistemlerinden ve çalışanın çevik uyumundan sorumludur. Duygusal çeviklik, kişinin kendisinden çıkarak yakın çevresi, işi ve dünya sorunlarına bakışına hız katan bir uyum faktörüdür. İlişkileri yöneten duygular gerçekleşen eylemlerin göstergesi olarak, davranışlarda somutlaşır. Bu anlamda duygusal zekâ, duygusal çeviklik sağlayacak becerileri kazanmak için temel oluşturur. Yönetici egoları bu konuyu kavrama esnekliği gösterdiğinde kurumların öne geçmeyi çoğunlukla başardıklarına tanık olduk. Ancak ilişki yönetiminde iç ve dış unsurları dengelemeyen, finansal çıktılarda boğulanlar bu sıçramayı yapamaz. Onlar kendi kariyerleri ve kurumları için bulanık bir gelecek hazırlar.

Bu sayıda yazarlarımız, iletişimin etkinliği, anlayış geliştirme, duygu ve ilişki yönetimi, duyguları çeviklikle yöneterek hızlı ve doğru karar alabilmek konuları üzerine özgün ve değerli görüşlerini paylaştılar. Çevik sistemleri kuran ve yöneten insanın kendi duygularını da çeviklikle yönetmeyi öğrenmesi gerekir. Paylaşımlarının düşünce ve duygu dünyanızda değişime uyum sağlamayı kolaylaştıracak bir kılavuza dönüşmesi dileğiyle.

Saygılarımla,
Prof. Dr. Zuhal Baltaş

Kaynak Dergisi “Duygusal Çeviklik” sayısını okumak için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.
http://www.kaynakdergisi.net/default.asp?sayi=73

« Geri Dön

  • Sayfayı Paylaş >
© BALTAS 2020 Tüm hakları saklıdır.